Op deze pagina vind u een praatje bij een plaatje over onze Breewijd 31. De Breewijd 31 is een ontwerp van "Aad de Lange". De eerste eigenaren hebben de Gabber als casco gekocht en zelf ingetimmerd en aangepast. Meer over de geschiedenis van de Gabber vindt u onder Geschiedenis. De originele verkoop folder van "Scheepsbouwbedrijf Kuijper b.v." over de Breewijd 31, Scilly en de Kustvaarder IV is te vinden onder de link Folder.
Naam van de boot
De Gabber kreeg zijn naam van de eerste eigenaren in 1982. Dat was dus ver voor de "bekende" Gabber verhalen van Jimmy Langkeek in het blad Zeilen. De "gabber" als hip-hoppende puber was een onbekend verschijnsel. Gabber had nog de betekenis van "kameraad", "vriend", "kerel" (Kramers Nederlands woordenboek 19e druk, 1980). De naam is niet echt vrouwelijk zoals dat bij boten gebruikelijk is, maar de "Gabber" is dan ook een boot met een krachtige stoere uitstraling.
Rondleiding
De Gabber is een stalen S-spant met de volgende maten:
LOA | 9,5 m | diepgang | 1,4 m |
LWL | 7,5 m | gewicht | 7 ton |
breedte | 3,1 m | masthoogte | 13,5 |
De Gabber is kottergetuigt en heeft verwijderbare stagen nabij de mast voor passaatzeilvoering. Er is een Bukh 20pK diesel met indirecte koeling en 3 bladschroef.
Indeling van de Gabber.
Direct bij binnenkomst zit aan SB-zijde de navigatie hoek met alle apparatuur. Er is bergruimte voor zeekaarten in de tafel die via een klep aan de zijkant toegankelijk is. De zitplaats bij de navigatiehoek is het hoofdeinde van een extra slaapplaats de "hondekooi". Op termijn willen we deze hondekooi verbouwen tot een bergruimte voor zeilen etc.
Aan BB-zijde is de combuis. De gootsteen heeft een zoetwater en zoutwater kraan die bediend worden met voetpompen. Er is een 2-pits cardanisch opgehangen gascomfort en een grote éénpitter die kan worden opgeklapt.
In de kajuit zijn 2 langszij banken die tot zeekooi kunnen worden omgebouwd. De bekleding van de kussens is van leer. Onder de banken is bergruimte. In het midden staat een smalle tafel met opstaande randen, de tafel is draaibaar.
Voor verwarming gebruiken we in voor- en naseizoen olielampjes en kaarsjes. Voor de wintermaanden is er een kleine houtkachel en gebruiken we een elektrische radiator (oliegevuld) op walstroom.
De kajuitramen zijn goed geisoleerd door de inleg van een dik plastic raam. Dit plastic raam zit klem tussen de houten afwerkring en het metaal van de patrijspoort.
De Breewijd is een S-spant en heeft daardoor veel bergruimte onder de vloer. De RVS-watertank van 180 liter is weggewerkt in de bilge. De ruimte onder de vloerluiken wordt gebruikt om proviand te stouwen.
In de doorloop van de kajuit naar de punt is aan de BB-zijde een onderwatertoilet met wastafel. Aan de SB-zijde is een hangkast.
De wastafel heeft een eigen vaste afvoer en een zoetwaterkraan. Op de achtergrond van de foto's zijn goed herkenbaar de waterslots te zien van de toilet aan- en afvoer. De waterslots voorkomen dat de toilet kan hevelen, bovendien is de rand van de toilet boven de waterlijn geplaatst.
In de punt is nog slaapplaats voor 2 personen. Extra bergruimte hebben we gemaakt door de open bakken langszij te vervangen door gesloten kastjes en aan het plafond een "cross-over" kast te maken. Achter het voeteneind was oorspronkelijk een open bergruimte, ook deze is nu met deurtjes afgewerkt. Het timmerwerk is gedaan door timmerbedrijf "Schrier" uit Den Oever.
We hebben verschillende mogelijkheden om het toegangsluik af te sluiten. Afhankelijk van het weer kunnen we kiezen uit: houten schotten, perspex schotten, een in Alu-frame gemonteerd horregaas, of een plastic zeiltje.
De boeg is verlengd met een RVS boegspriet waarop een rolfok is gemonteerd. Een 15kg Bruce anker met 50 meter ketting van 10mm ligt klaar voor gebruik op de punt. De ketting wordt via een RVS-pijp weg van de punt geleid. Hierdoor ontstaat een gunstiger gewichtsverdeling in de boot. Aan dek is een handankerlier. De ketting wordt opgeborgen in een groot plastic vat onder de slaapplaats in de punt. Om instroom van buiswater te voorkomen steekt het ankerketting gat iets boven het dek uit. Tijdens zeetochten dichten we het ankerketting gat af met klei.
Alle dekuitrusting is van RVS gemaakt en op de huid gelast. De puttings zijn met een strip verbonden met het vrijboord. De putting van de kotterstag is doorgeleid naar de kielbalk. Op de boeg zijn de twee kluisgaten afgewerkt met een RVS rand, en er zijn twee bolders. Midscheeps zijn op de voetrand RVS kikkers aangebracht. Er is geen dekrail voor het trimmen van de positie van het blok dat de schoten van het fok geleid. In de voetrand zijn op twee vaste plaatsen blokken aangebracht voor dit doel. De haallijn van de rolfok is langs SB-zijde langs meerdere blokjes geleid. De septerpotten zijn op de voetrand gelast, de septers zijn van RVS en circa 80cm hoog.
We hebben een Aries Windvaan van zwaar Aluminium. Om de windvaan te beschermen tegen zoutcorrosie wordt hij goed in het vet gehouden. Via een stelsel van touwen en katrollen stuurt de windvaan de helmstok aan. We gebruiken de Aries vanaf windkracht 3 Bft. Onder de Bft 3 gebruiken we een elektrische stuurautomaat die we op het mechaniek van de windvaan aansluiten. Hierdoor volstaat een lichte uitvoering van een stuurautomaat.
De Gabber heeft een vaste buiskap (ontwerp van Koopmans) van Aluminium. Op de buiskap zijn langszij handgrepen gemaakt en de rand is een stevige ronde buis. De hoge voetrand langs het dek en de vele grijppunten maken een veilige in- en uitstap vanuit de kuip mogelijk. De perspex ramen zijn met kunststof schroeven op de buiskap bevestigd. De schoten van de kotter zijn door de buiskuip geleid, de gaten zijn met kunststofpluggen afgewerkt. Op het achterdek is een RVS beugel waarop radar, GPS, zonnepaneel, ankerlicht en radio antenne zijn gemonteerd. De beugel voor een zonnetentje kan op de kuiprand gemonteerd worden. Op termijn willen we een kuiptent hebben om zo meer leefruimte te creeren.
De motor is een 20 pK Bukh met indirecte koeling. Dit motor type kan nog met de hand worden aangeslingerd. Het motor paneel is in de kajuit verwerkt om schade door zoutwater te voorkomen, slechts de gashendel is in de kuip.
De Breewijd 31 is een semi langkieler S-spant. Vanaf ongeveer het midden van de boot loopt de kiel op een constante diepte van 1.45 m door tot onder het achterschip. Het roerblad zit beschermd achter de doorlopende kiel.
Romp is van 4 mm staal, kielzool 10 mm en de opbouw 3 mm. Stalen stootrand van RVS. Onderwaterschip voorzien van epoxy laag en antifouling, bovenwater 2 componenten verf op romp, aan dek is verfwerk geruwd met "micro-balloons". Als anodische bescherming zijn Zink blokken aangebracht.