Recepten voor aan boord

Kies een recept.
  • Pompoen jammen en stoofpeertjes
  • Risotto van gemende bieten
  • Courgettes op zoet-zuur
  • Stoofschotel met octopus
  • Ricotta taart
  • Gluhwijn
  • Vis ball stew (Gambia)
  • Ebbeh (Gambia)
  • Peppejelly (Trinidad, Carieb)
  • Ayaka (Curacao, Carieb)
















































  • Pepper jelly, pittig smeersel voor op gerookte vis, vlees, toast Philadelphia"   Terug naar top

    Pepperjelly maken van verse pepertjes
    Ingredienten

  • 10-20 kleine pepertjes (promente pika korsou chiki, kleine lokale hete peper)
  • 300ml water
  • 40 gram suiker
  • 1 - 3/4 theelepel agar-agar
  • 1 eetlepel inmaak azijn


    Was de pepertjes schoon, halveer ze en haal de pitjes erui. Doe de halve peppertje in een steelpannetje met 300 ml water en knip ze fijn. Voeg de suiker toe en de agar-agar en breng aan de kook. Op rustig vuur doorkoken totdat peppers gaar zijn, circa 15 minuten. Voeg een 1 eetlepel inmaak azijn toe. Daarna uitgieten in een schone jampot en tijdens het afkoelen het potje regelmatig omschudden, anders liggen alle pepers op de bodem.
    Meer of minder agar-agar veranderd de smeerbaarheid. In plaats van agar-agar met suiker kan je ook gelei-suiker + suiker gebruiken.
    Een prima pittig smeerseltje voor op een toastje met zachte roomkaas (Philadelphia), op gerookte vis of bij een stukje vlees of patee.







  • Ayaka, eindejaars lekkernij uit Curacao (4 porties)"   Terug naar top

    Ingredienten
  • Deeg: 1 kop maismeel, 1/2 kop water, 1/2 kop melk,
  • 1 tl gemalen komijn, tl suiker, 1 el parmasaanse kaas,
  • blokje kip bouillon, bananen bladeren
  • Vulling: 200gr kip, 1,5 el tomaten puree, 1 el boter, 4 teen knoflook,
  • 1/4 madam jeanet, 1 tl kerrie, 1 tl oregano, 1 tl zw.peper, blokje kip buillon
  • Extra: 1 el Piccalilly, 1 el pruimen, 1 el rozijnen, 2 fijn gesneden augurken,
  • 1 el rode paprika, (eventueel nog keuze uit: cashew noten,
  • spaanse peper, beenham, olijfen)

    Verwijder de nerf en stelen van de bananen bladeren en kook ze 15 minuten in water met wat azijn en zout. Laat bladeren uitlekken en afkoelen, houdt vochtig voor later gebruik.
    Alle ingredienten voor de vulling mengen en smoren op laag vuur tot de kip gaar is. Verwijder de madam jeanet. Knip dan de kip in kleine dobbelsteentjes. De vulling moet ragout achtig zijn. Doe vuur uit en voeg de extra ingredienten toe.
    Voor het deeg de melk en het water verwarmen (niet koken). Van het vuur de ingredienten toevoegen en roeren tot slot de geraspte kaar toevoegen. Het deeg is nog niet helemaal gaar maar wel goed gemengd.
    Leg op een bananenblad een laagje van het deeg en doe in het midden een hoopje vulling. Vouw het bananenblad dicht en knoop het af met een touwtje.
    Kook de pakketjes 45 minuten in water met wat azijn en zout/bouillon. Je kan alles een dag van te voren klaar maken en de pakketjes in de koelkast bewaren, op de dag van eten nogmaals 15 minuten koken.

  •    






    Visball stew, visballen stoofpot (Gambia)"   Terug naar top

    Klik op de foto voor een Youtube filmpje over het maken
    Ingredienten

    Dit zijn gefrituurde ballen van gemalen vis en kruiden in een groente stoofpot. Gemalen rauwe vis vermengen met gemalen (blender of roerzeef) of gestampte ui, lente ui, knoflook, rode peper, tomaat, zwarte peper, mengen met bloem en balletjes draaien van circa 4cm. Frituren in hete olie, als de balletjes knapperig bruin zijn er uit scheppen. In dezelfde olie het groente mengsel dat voor de ballen gebruikt werd fruiten, tomaten puree toevoegen en ook 2 rode pepers, wortel, spercibonen, retich (harde seizoens groente), doli bouillon blokje erbij. Laten koken, visballen weer toevoegen en zakje tak-tak (gecarameldiseerde suiker en bouillon) over de ballen strooien. Laten sudderen tot gaar en water verdampt is.
    In water een groente stoofpot maken met (2x 1/8) stuk kool, cassave wortel, pompoen, aubergine, bittia tomaat. Serveren met gekookte rijst en saus van gekookte groene bladeren van bisaap plant ingedikt met okra poeder (gedroogde gemalen lady fingers) en blokje Jumbo garnalen bouillon.
    klik op de foto hiernaast voor een Youtube filmpje over het maken van dit recept.







    Ebbeh, soep (Gambia)"   Terug naar top

    Ebbeh soep
    Ingredienten

    Het zal lastig zijn om in Nederland aan palmolie te komen, maar dit is wel samen met gerookte vette vis en cassave de smaakmaker van deze Gambiase soep.
    Voor 4 liter soep: 250ml palmolie, 1 stevige gerookte catfish (paling), handje mosselen/garnalen, gemalen gerookte bonga vis (ongekruide gerookte bokking), 2 stonken cassave, linzen/spliterwten, ui, knoflook, rode peper, seizoens groente (aubergine, wortel, cougette, spercieboon) 2 blokjes Jumbo smoked shrimps (vis/garnalen bouillon), zakje tak-tak (gecarameldiseerde suiker), tamarinde, citroenzuur poeder (afgestreken eetlepel) en of limoensap, , casave poeder, melkpoeder.
    Fruit de ui en knoflook, voeg water toe en de casave en geweekte linzen/splitwerwten. Kook casave gaar, haal de casave eruit, andere groente gaar koken (eventueel wat bite houden in de wortel). Casave fijn stampen, vis ontgraten en alle ingredienten toevoegen en op laag vuur laten sudderen. Let op, wel roeren, want gestampte casave is een bodemplakker. De Soep eventueel indikken met casave poeder en romiger maken naar smaak met melkpoeder.







    Gluhwijn"   Terug naar top

    Glue wijn, oliebollen en appelflappen
    Ingredienten

    Dit is een recept dat prima op een potkachel gemaakt kan worden. Het belangrijkste is dat de wijn niet aan de kook raakt maar langzaam verwarmt wordt. Neem een ruime pan en vul deze met 2 flessen rode wijn en 75ml water (volume van een wijnfles). Snij een citroen doormidden en steek in iedere helft 15 kruitnagels, doe deze in de pan met 4 stokjes kaneel en twee theekopjes suiker (naar smaak). Laat ruim 12 uur trekken op laag vuur.
    Na een nacht over is de smaak van de Gluhwijn nog voller. Vlak voor het opdienen, twee eetlepels cognac toevoegen.







    Ricotta taart"   Terug naar top

    Ricotta taart
    Ingredienten

    eerst 150gr suiker en 2 sinaasappels in dunne plakjes met weinig water 15 minuten zachtjes koken - vervolgens uit laten lekken en de sinaasappels af laten koelen; daarna 500gr ricotta, 250gr suiker, 6 eieren, de rasp van één sinasappel goed door elkaar kloppen met een garde - dit mengsel in een springvorm van 24cm gedurende 50 minuten op 200 C bakken. Om inzakken te voorkomen laten afkoelen in de oven. Als de taart afgekoeld is deze bedekken met de gekookte plakjes sinaasappel. Joop en Erik lieten het zich goed smaken als toetje en bij de koffie







    Stoofschotel met octopus"   Terug naar top

    Schone octopus, ingewanden, hele octopus
    Ingredienten

    Ik kocht bij de supermarkt 800 gr diepgevroren kleine octopus. Er zitten 3 exemplaren in de verpakking, maar ze moeten nog wel schoongemaakt worden. Door de diepvries gaat dat gemakkelijk. Knip het lijf vanaf de staart kant voorzichtig open, niet te diep steken met de schaar, anders zit je in de ingewanden. Doordat de boel bevroren is kunnen de ingewanden en inktzak mooi heel blijven, je haalt ze er als een eitje (midden op foto) uit. Alles even spoelen met water en in hapklare brokjes knippen.
    Mijn stoofpot bestond uit: gefruite ui (1x) en knoflook (4 teentjes), tomaten (4x), paprika (1x), halve winterwortel, aardappel (1x groot). Als kruiden: laurier (5 blaadjes), kruidnagel (1), rode peper (1x), eetlepel gekneusde komijnzaden, kwart bosje verse koriander, zout naar smaak. Kruiden (behalve de koriander) toevoegen terwijl je de uien en knoflook fruit. Daarna de gesneden groente erbij eventueel wat water. Als alles kookt de octopus erbij. Laten garen in circa 45 minuten. Even met de stamper er over om de aardappel fijn te maken, hierdoor wordt de saus dikker. Laatste kwartier de koriander erbij en een halve paprika in stukjes. Eten met stokbrood en een glas rode wijn. De volgende dag is de octopus nog zachter, de hoeveelheden zijn voor circa 3-4 personen.














    Risotto van gemengde bieten"   Terug naar top

    Bietenrisoto
    Ingredienten

    Naast de traditionele rode bieten hebben we ook Witte biet en Chioggia biet. Deze laatste heeft mooie rode ringen. De Witte en Chiogga biet zijn zoeter van smaak en prima te gebruiken voor ons inmiddels favoriete voorafje "bieten risotto".
    Snijdt de bietjes in dobbelsteentjes en kook ze met fijngesneden ui, knoflook, laurier en kruidnagel bijtgaar. Giet de bietjes af en laat ze afkoelen, maar bewaar het kooknat!
    In een pan de risotto rijst in boter glazig laten worden, dan het kooknat steeds in kleine hoeveelheden erbij tot het telkens verdamd is samen met verse thijm en 1 kopje rode wijn.S De gare risotto rijst laten afkoelen en mengen met de bietjes. Serveer met wat blaadjes Rucula sla, verse geitenkaas en walnoten.














    Courgette op zoet-zuur"   Terug naar top

    Courgette op zoet-zuur width=
    Ingredienten

    Het warme weer en de regenval doen de courgette oogst goed. We hebben 6 planten die iedere week ieder wel een courgette kunnen leveren. Om niet iedere dag verse courgette te hoeven eten maken we er ook een aantal in. De courgette snijden we in kleine dobbelsteentjes, als kruiden gaat er rode paprika, rode pepers, kruidnagel, laurier blad, knoflook en een scheut gember siroop bij. Het geheel brengen we aan de kook in 300 ml witte azijn, 300 ml water en een pond geleisuiker tot de courgette glazig begint te worden, ze is dan bijtgaar.
    Daarna vullen we, de met soda schoongemaakte, potten met het nog kokend hete courgette mengsel. We vullen de potten af met het zoet-zure kooknat en draaien ze stevig dicht. Op deze manier kunnen we de hele winter nog van onze zomer oogst genieten.














    Pompoen jam en stoofpeertjes"   Terug naar top

    De laatste dagen zijn geteld op het tuinhuis. Vanaf november wordt het water afgesloten en gaat het toegangshek slechts open tussen 09:00 en 18:00 uur. De hoogste tijd dus om van de Gabber weer ons dagelijks thuis te maken. Maar eerst moest de laatste oogst verwerkt worden tot wintervoorraden voor aan boord. Het eerste weekend van de herfstvakantie gebruiken we dan ook om alles in te maken.
    Een paar kilo stoofperen en de pompoen van 22kg hebben we geweckt. Alle branders die voorhanden waren hebben we gebruikt om de glazen poten schoon te maken, te koken en te wecken. Aan het einde van de dag hadden we 19 potten basis pompoen soep, 8x peren op rode wijn, 2x peren op rode port, 6x pompoen/kokos-jam, 5x pompoenmarmelade en een flinke pan pompoensoep met stoofvlees.

    Weckpan op grote brander     40 potten scheepsvoorraad     Haller petroleum stel prima voor stoofvlees

    Voor de liefhebbers hieronder de recepten:
    Pompoen marmelade:

  • 1 kg pompoen
  • 1x sinaasappel schil-rasp + sap
  • 1x limoen schil-rasp + sap
  • 1x citroen schil-rasp + sap
  • 1 kg gelei suiker

    Pompoen fijnsnijden en met het sap aan de kook brengen. Vervolgens fijnmaken met een staafmixer. Rasp en geleisuiker toevoegen. 4 minuten door koken en in schonen potten gieten. Potjes snel dichtdraaien.
  • Stoofpeertjes:

  • stoofpeertjes
  • rode wijn of port
  • kaneelpoeder

    Peertjes schillen, en in stukjes snijden. Circa 20-30 minuten koken in laagje wijn of port met een thee lepel kaneel poeder tot de peertjes zacht zijn. De hete peertjes en het vocht overscheppen in schone potten en gelijk dicht draaien.
  • Pompoen-kokos jam:

  • 800gr pompoen
  • 400 ml kokosmelk
  • 1,5 kilo gelei suiker

    Pompoen fijn snijden en koken in kokosmelk. Met blender fijn maken als pompoen zacht is. Vervolgens geleisuiker toevoegen en 4-5 minuten doorkoken. Jam overgieten in schone potten en direct sluiten.

















  • Sardine salade op toast"   Terug naar top

    sardine salade
    Ingredienten

    1 kleine ui
    1 blikje sardine
    1 eetlepel tomaten ketchup
    2 eetlepels yogonaise
    zwarte peper

    Snipper de uien zo klein mogelijk, neem de sardines uit het blikje met zo min mogelijk olie, verwijder de graat en staart van de sardines, meng de sardine in een kopje met de ui - ketchup - yogonaise en voeg peper toe naar smaak. Serveer de "Sardine salade" op creamcrackers.







    Chinees tussendoortje   Terug naar top

    chinees instant
    Ingredienten

    1 zakje Indo mie
    1 mok heet water
    1 eetlepel ketjap

    Verbrokkel het mie blok in de verpakking en doe het in een soepkop. Knip de bijgevoegde verpakkingen van kruiden, groente en chili poeder open en voeg toe. Eventueel zelf nog wat ketjap toevoegen. Heet water opgieten, uit thermoskan of "vers" uit de fluitketel, tot de mie ruim onderwater staat. Tien minuten laten weken en smullen maar.
    Er zijn verschillende smaken Indo mie te koop bij de "Surinaamse toko". Een heerlijk oosterse aanvulling op de vertrouwde "Cup a soup".
































    Verse makreel "Tandori"   Terug naar top

    Makreel Tandoori
    Ingredienten

    1 verse makreel
    2 eetlepels Tandoori curry paste
    1 eetlepel olijfolie

    Wrijf de makreel aan buitenzijde en in de buikholte in met de Tandoori curry (Patak's original). Vouw een stuk Al-folie dubbel zodat het wat steviger wordt. Wrijf de Al-folie in met de olijfolie, en pak de makreel er als een luchtig pakketje mee in. Breng circa 2 cm water in een pan aan de kook en leg de ingepakte makreel er in. Let erop dat de sluiting van het pakketje boven water blijft, maar ook dat de pan niet droog kookt, doe de deksel weer op de pan. Na circa 15-20 minuutjes is de makreel gaar.







































    Verse makreel "Laurier"   Terug naar top

    Makreel Tandoori
    Sorry nog geen foto.
    Ingredienten

    1 verse makreel
    4 blaadjes Laurier
    2 thee lepels peper
    1 eetlepel olijfolie

    Vouw een stuk Al-folie dubbel zodat het wat steviger wordt. Wrijf de Al-folie in met de olijfolie. Leg 2 laurier blaadjes op het midden van de folie, bestrooi met peper. Leg de makreel op de blaadjes. Leg 2 blaadjes laurier in de buikholte, bestrooi de makreel met de rest van de peper. Leg 2 blaadjes laurier op de makreel en pak de makreel als een luchtig pakketje in de Alu-folie. Breng circa 2 cm water in een pan aan de kook en leg de ingepakte makreel er in. Let erop dat de sluiting van het pakketje boven water blijft, maar ook dat de pan niet droog kookt, doe de deksel weer op de pan. Na circa 15-20 minuutjes is de makreel gaar.
































    Makreel Mosterd"   Terug naar top


    Sorry nog geen foto.
    Ingredienten

    1 verse makreel
    2 eetlepels Groniger mosterd
    2 eetlepels stroop
    1 eetlepel zonnebloemolie

    Vouw een stuk Al-folie dubbel zodat het wat steviger wordt. Wrijf de Al-folie in met de olie. Smeer de buikholte en de buitenkant van de makreel in met de mosterd. Groninger mosterd is een grove pittge mosterd. En giet de stroop in de buikhlote. Vouw de Alu-folie tot een luchtig pakketje om de vis. Breng circa 2 cm water in een pan aan de kook en leg de ingepakte makreel er in. Let erop dat de sluiting van het pakketje boven water blijft, maar ook dat de pan niet droog kookt, doe de deksel weer op de pan. Na circa 15-20 minuutjes is de makreel gaar. Het Alu-pakketje kan ook op een barbeque gelegd worden.
































    Eenvoudig snel lekkere koffie   Terug naar top

    Coffee for One en Cappucino
    Onderweg is vaak één kopje koffie al genoeg. De maag is helaas minder zeevast dan de benen. Met een thermoskan heet water kunnen we verschillende warme dranken maken. Voor één kopje echte filter koffie gebruiken wij "Coffee for one" van Douwe Egberts. Voor cappucino koffie gebruiken we "Parc".
































    Mosselen in kaassaus   Terug naar top

      Geen foto
    Mosselen als voorafje of als hapje bij de borrel.
    Mosselen zelf plukken tijdens laagwater, de besten zitten dan nog onder water. Maximaal twee handen mosselschelpen per persoon, als voorafje. Schelpen schoon maken en "baarden" eraf trekken. Tussendoor spoelen met zeewater, alleen laatste spoeling met zoet water.
    In weinig water, 1 cm op de bodem, de mosselen koken tot ze open staan. Ondertussen het kaassausje maken van 1 glas witte wijn, 2 plakken kaas van een vinger dikte in stukjes gesneden er in laten smelten, 2 eetlepels smeerkaas toevoegen, 1 eetlepel oregano toevoegen, indikken met aardappelpuree, 1 theelepel zwarte peper. Saus niet laten koken. Als de mossels klaar zijn ze uit de schelpen halen en door de saus roeren.
    • 2 handjes mosselschelpen per persoon
    • 1 glas witte wijn
    • 2 plakken kaas van een vinger dik
    • 2 eetlepels smeerkaas
    • 1 eetlepel oregano
    • 1 theelepel zwarte peper
    • aardappelpuree
    Bij de keuze van de ingredienten heb ik gebruikt wat we voorhanden hadden, indikken met aardappelpuree gaat prima.
































    Makreel Curry   Terug naar top

      Geen foto
    Makreel schoonmaken, kop en staart eraf. Makreel insmeren met sambal badjak, ook aan binnenzijde. Makreel in een met zonnebloem olie ingesmeerd aluminium folie vouwen. In de pan een klein laagje water van circa 2cm, daarop de in Alu-folie gevouwen makreel leggen, let op dat er geen water bij de makreel kan komen. Makreel gaar smoren in circa 15 minuten.
    Curry maken van: fijn gesneden ui en die fruiten in olie met 3 tenen geperste knoflook, 3 bolletjes fijngesneden stemgember, 1 kruidnagel en 6 zwarte peperkorrels. Vervolgens op laag vuur een 1/2 blok santen (kokosvet) toevoegen.
    De curry eten we met rijst waarin 2 eetlepels gemalen komijn zijn meegekookt. Het kooknat van de rijst gieten we af in de curry om zo wat meer volume te krijgen en de curry wat in te dikken, nu ook 2 eetlepels kerrie (Milde Madras)toevoegen. Als de makreel gaar is deze van de graad halen en door de curry roeren. Kort voor serveren 2 eetlepels citroensap toevoegen (kan best uit zo'n plastic citroen bolletje !). Als groente kunnen we sperciebonen of doperwten toevoegen aan de curry.
    • 2 uien
    • 1/2 blok santen
    • 3 bolletjes stemgember
    • 3 tenen knoflook
    • 2 eetlepels kerrie Milde Madras
    • 6 zwarte peperkorrels
    • 1 kruiddnagel
    • 2 eetlepels citroensap
    • rijst
    • 2 eetlepels gemalen komijn, djintan
    • 2 makrelen
    • sambal badjak
    • 1 blik spercie bonen of doperwten
































    Gebakken Surinaams gekruide makreel   Terug naar top

    Makreel kijgt een laagje kruidige bloem
    De makreel krijgt een kruidig laagje bloem
    Makreel in de olie
    De makreel wordt gebakken in circa 2cm zonnebloem olie
    1 makreel
    1/2 citroen
    2 eetlepel bloem
    1 eetlepel kruiden naar smaak (kerrie massala b.v.)
    1 ui, 4 teentjes knoflook, 1/2 verse peper madam janet, bosje selderie

    Maak de makreel schoon, kop en staart eraf, ingewanden er uit. Verwijder schubben en maak huid schoon door met een mes van de staart richting kop te schrapen. Snij de vis in moten van circa 4cm breed, spoel de moten met vers water en laat uilekken. Knijp de citroen uit over de vis moten en laat de citroen circa 10 minuten intrekken, laat de moten makreel vervolgens uitlekken.
    Meng de bloem en kruiden in een schaaltje en wentel de moten makreel door dit mengsel. Bak de makreel vervolgens in circa 2cm zonnebloemolie tot ze een knapperig bruin laagje heeft, de makreel pas omdraaien als hij vanzelf los komt van de pan (na circa 3 minuten). Schep de bruin gebakken makreel uit de pan. Gaar de makreel in een sausje van gefruite fijn gesneden ui, knoflook, verse peper en selderie in circa 10 minuten.
    Makreel gebakken
    De makreel heeft na het bakken een krokant kruidig laagje
    Gebakken makreel met surinaams gekruide aubergine en rijst
    Gebakken makreel met surinaams gekruide aubergine en rijst
    Ingredienten:
    • 2 aubergines
    • 2 uien
    • 2 teentjes knoflook

    • 4 tomaten
    • 1 verse lange rode peper
    • 2 eetlepels Garam Massala
    Snij de augergine in plakken van circa 1/2 cm en deel de ronde plakken in vieren. Snij de ui, knoflook en peper fijn. Fruit de uit en knoflook, voeg de peper toe en vervolgens de aubergine en tomaat. Bestrooi het geheel in de pan met Garam Massala. Laat in circa 15 minuten gaar koken.
    Serveer de aubergine mix met de gebakken makreel en gekookte rijst (1 eetlepel kokos toevoegen per kopje rijst). Schep de makreel uit het sausje en gebruik het sausje om de rijst te garneren.
































    Makreel Hors D'Oeuvre   Terug naar top

     Geen afbeelding
    Maak de makreel schoon, kop en staart eraf. Bestrooi de makreel met italiaanse kruiden, ook binnenzijde. Vouw de makreel in een met olijf olie ingesmeerd stuk Alu-folie waarin 3 laurier blaadjes liggen. In de pan een klein laagje water van circa 2cm, daarop de in Alu-folie gevouwen makreel leggen, let op dat er geen water bij de makreel kan komen. Makreel gaar smoren in circa 15 minuten.
    Maak een saus van 2 eetlepels grove zaanse mosterd, 1 eetlepel witte wijn, 1 eetlepel oregano blaadjes, 1 eetlepel citroen sap, halve theelepel zwarte peper.
    Knoflook brood maken. Snee brood insmeren met uitgeperste knoflook in olijfolie en in droge koekepan bakken aan beide zijden.
    Serveer makreel met saus, knoflookbrood en verse spruiten (tauge, etc.) en een witte wijn.
    • makreel
    • laurier blaadjes
    • 2 eetlepels grove zaanse mosterd
    • 1 eetlepel witte wijn
    • 1 eetlepel oregano blaadjes
    • 1 eetlepel citroensap
    • 1/2 theelepel zwarte peper
    • knoflook, brood, olijfolie
    • verse spruiten (tauge etc..)
































    Verse groenten uit eigen jampot   Terug naar top

    Tauge en Alfalfa kiemen
    Tauge en Alfalfa oogst


    We vinden het lekker om ook tijdens langere tochten verse groenten te eten. Dit is heel goed mogelijk met Tauge en Alfalfa .

    Doe 1 eetlepel Tauge bonen en 1 theelepel Alfalfa in een jampot. Dek de jampot af met horregaas. Laat de zaden gedurende 1 dag weken in ruim water, giet daarna het water af en spoel de zaden dagelijks met wat water. Na een week heb je een jampot vol met verse groente.

    De groeisnelheid is afhankelijk van de temperatuur, ze hebben geen licht nodig. Wij hadden afgelopen zomer bijna dagelijks verse groenten door 2 kweken in te zetten met een tussen tijd van 3 dagen. Voor 2 personen is 1 eetlepel Tauge en 1 theelepel Alfalfa genoeg voor twee dagen verse groenten.

    De zaden zijn te koop in reformzaken en "alternatieve" supermarkt. Hier zijn ook speciale kweekbakjes te koop. Wij geven de voorkeur aan een klein jampotje, omdat deze precies onder vloer past en de minste problemen geeft met het uitlopen van water als we onder helling liggen.

    De kiemen smaken prima bij voorafjes, door een chinees/indische maaltijd maar ook lekker met een dressing bij andere maaltijden.
































    Falafal, kikkererwten balletjes   Terug naar top

    Ingredienten, kikkererwten, linzen, ui, knoflook, ei en kruiden Ingredienten:
    • 2 eieren
    • kikkererwten 4 eetlepels
    • linzen 4 eetlepels
    • 2 kleine uien
    • 1 rode peper
    • 5 teentjes knoflook
    • kerrie massala 2 eetlepel
    • gember poeder 1 eetlepel
    • garam massala 2 eetlepel
    • milde madras 1 eetlepel
    • sambal badjak 1 eetlepel
    • 4 blokjes bouillon
    • bloem
    Kook de kikkererwten en linzen gaar. Snij de uien, knoflook en peper zeer fijn (keukenmachine) en fruit ze in zonnebloem olie. Vermeng de linzen, kikkererwten en gefruite ui met kruiden en bouillon. Prak dit mengsel fijn met de vork of gebruik een staafmixer. Voeg de kruiden toe. Roer tot slot de eieren er door en voeg eventueel bloem toe om een goed droog papje te krijgen waarvan balletjes gedraaid kunnen worden.
    Maak balletjes van circa 3 cm doorsnede en rol ze door de bloem. Frituur ze vervolgens bruin in een flinke laag (4-5 cm) zonnebloem olie. Balletjes frituren in circa 5 cm zonnebloem olie Na het frituren de balletjes laten uitlekken op keukenpapier
    Als variatie kan gekookte makreel vermengt worden door het papje waar de balletjes van gemaakt worden. Als sausje gebruiken wij een pittege zoet-zure saus gemaakt van: 2 eetlepels tomaten saus, 1 eetlepel citroen sap, 1 eetlepel water, 3 bolletjes stemgember fijn geknepen door knoflook pers, 3 fijgeknepen teentjes knoflook, 1 eetlepel sambal bakjak.















    Recept titel"   Terug naar top

    Ingredienten

    Tekst