Op deze pagina doen we verslag van een avondje stoeien in het zwembad met een reddingsvlot en de reddingsvesten.4 persoons reddingsvlot    Erik en Ernie in het vlot
Samen met Frank en Marijke van de Sephia maakten we dankbaar gebruik van het familie zwemuurtje van onze duikclub,
duikteam Nautilus , in het zwembad de Kwakel te Utrecht. En een afgekeurd reddingsvlot.

Het vlot is een Avalon 4 persoons reddingsvlot in tas. We wilden het tweede hands kopen maar het kwam helaas de keuring niet door. Het vlot is ruim 20 jaar oud en begon op meerdere plekken te verweren en is niet meer betrouwbaar voor noodgevallen. Weggooien is ook zo wat, dus het vlot werd ingezet voor een leuke training.

De doelen van de training waren:

het vlot wordt opgeblazen Het vlot wordt opgeblazen met behulp van de duikflessen. Er gaat circa 40 bar in van 14 liter, dus zo'n 560 liter lucht. Met een voetpomp waarschijnlijk ruim 1000 keer trappen, met de duikflessen een kleine 10 minuten werk.
Om de praktijk van het zeilen te benaderen hijsen we ons in de zeilkleding. Inclusief onderkleding en laarzen. Eerst gaan we te water zonder reddingsvest om te kijken hoe het zwemmen lukt. In het water hebben we wel alvast een fender gegooid en zijn er ervaren zwemmers om ons te ondersteunen als het tegenvalt.
Marijke hijst zich in zeiloveral

Erik met pak aan    Te water, zie opbolling door lucht uit jolbroek

Net als aan boord gaat de cap op, de ritssluiting tot bovenaan dicht, het klitteband erover en de pols manchetten dicht.
Nadat ik in het water ben gesprongen schiet ik als een Michelin mannetje naar de oppervlakte. De lucht uit mijn laarzen, jolbroek en alles wat onderwater zit wordt door de waterdruk omhoog geperst. Ik lig als een rode "Hulk" aan de oppervlakte.
Vervolgens loopt de lucht langzaam door de naden van mijn jack naar buiten en plakt de zeilkleding rond mijn lichaam. Als ik ga zwemmen merk ik dat ik langzaam vol loop met water. Ik blijf redelijk drijven en zwemmen gaat wat zwaarder maar het is niet echt moeilijk. Wel is het lastig om mijn armen uit het water te tillen. De mouwen zitten vol met water, geen borstcrawl dus.


Erik met pak en vest    Te water, zie opbolling door lucht uit jolbroek

Het tweede onderdeel is de sprong te water met automatisch reddingsvest.
Helaas hij blaast niet op    We zinken af

In tegenstelling tot het vest van Ernie blaast mijn vest niet gelijk op. Waarschijnlijk is de zouttablet niet nat geworden. De waterdruk zorgt ervoor dat het opgevouwen vest goed dicht blijft en er geen water in kan doordringen. Zelfs als ik me laat afzinken blaast het vest niet op. De volgende redvesten die we kopen moeten dus op waterdruk reageren.
Marijke redt Erik
Gelukkig is Marijke er om mij te redden. Met de kopgreep vervoert ze me naar de veilig oever.

Reddingsvest vol    Reddingsvest vol maar wat los

Dan maar het vest met de hand "getrokken". Het blaast zich snel op en nadat ik het vest recht trek sluit het als een keurig manchet rond mijn hoofd. Bij Ernie hangt het vest als twee gele bananen rond haar hoofd. Een liesriem, vanaf de rug tussen de benen naar de borst, en/of een steviger aangetrokken heupriem had dit mogelijk kunnen voorkomen.
Met het reddingsvest is het onmogelijk om met het gezicht in het water te blijven liggen, de keer eigenschappen zijn uitstekend. Zwemmen doe je het makkelijkst op de rug, dan knelt het vest het minst rond de hals en zit het niet in de weg. We zijn meerdere keren in en uit het vlot geklommen met de vesten aan, de bewegingsvrijheid is minder maar er valt prima mee te zwemmen en te klauteren.

Zet je voet in het trappetje    Pak de grijpbanden in het vlot

Als laatste onderdeel het aan boord klimmen van het reddingsvlot. Zet je voet in het trappetje. Pak de grijplijnen die in het vlot hangen en trek je naar binnen.
trek je naar binnen
Meestal kom je met een flinke plons het vlot binnen en lig je met je gezicht in een plas water. Zeker als je niet de eerste bent, ligt er een flinke plas water in het vlot. Er zit veel water in de zeilpakken en laarzen, waardoor je jezelf niet alleen met moeite naar binnen tilt, maar ook het reddingsvlot snel in een drijvend kinderbadje verandert ! Vlug omdraaien na binnenkomst is de remedie en dan het trappetje dat om je laarzen zit weer overboord hangen zodat de volgende kan komen.
Trappetje uithangen voor volgende    Helpende hand

Dankzij de zeeankers, dit zijn zakken aan de onderkant van het vlot die vollopen met water, kan je ook prima alleen aan boord klimmen. OK het gaat makelijker als je erin getrokken wordt en voor de eerste is het fijn als er iemand aan de achterkant van het vlot hangt als tegengewicht. We hebben nog geprobeerd om het vlot op zijn kop te trekken, als het goed in het water lag, maar dat lukt je niet in je eentje.
Met zijn alle in het zelfde schuitje

Tot slot nog een stukje krokodillen. Op je rug zwemmen met de armen, je benen gebruik je om de andere drenkeling vast te houden, je kan zo een mooie keten vormen. Alle drenkelingen blijven keurig bijelkaar en het zwemmen gaat zo het best. Iedereen kan meedoen, en als je moe bent doen de anderen het werk.
Reddendzwemmen in formatie


Het was een leuke leerzame avond in het zwembad die we een ieder kunnen aanraden. Training onder gecontroleerde omstandigheden van noodsituaties geeft je wat ervaring voor als de nood echt aan de man/vrouw komt. We weten nu hoe het is om met volledige zeilkleding in het water te liggen, hebben de eigen reddingsvesten getest en geoefend met een reddingsvlot van het formaat dat we ook aan boord hebben.

Dit alles benadert slechts een stukje van de realiteit. Slecht weer, hoge golven, koude omstandigheden en onverwachte situaties kunnen we moeilijk na bootsen. Bij GetWet doen ze dat wel. Wij hebben daar ooit de Maritieme Training gedaan, onze zwembad oefeningen vinden we daarop een goede aanvulling omdat deze meer aansluiten op onze zeilpraktijk (zeilpakken, 4persoonsvlot, automatische redvesten).